Ziek kind; Wat moet ik doen?

Een ziek kind, Wat moet ik doen?

Hoewel het bij de meeste zieke kinderen slechts om een onschuldig griepje gaat, is het altijd verstandig om alert te blijven en je zieke kind goed in de gaten te houden. Hoe weet je nu wanneer er echt iets ernstigs met je kind aan de hand is en wanneer moet je verdere stappen ondernemen?

Koorts

Hoewel het vaak de eerste factor is waardoor je je als ouder zorgen gaat maken, hoeft koorts niet per definitie iets slechts te betekenen en is het vaak geen reden om ongerust te zijn. Kinderen krijgen vrij snel (hoge) koorts. Toch is het erg belangrijk om de temperatuur in de gaten te houden. Wanneer de temperatuur blijft stijgen en wanneer een kind steeds zieker wordt, is het absoluut noodzakelijk om een arts te bellen. Ook wanneer een kind wat jonger dan 3 maanden is, moet er contact opgenomen worden met een arts. Heeft je kind langer dan 3 dagen koorts? Neem ook dan contact op met een arts.

Eten en drinken

Bied je kind regelmatig iets te eten en te drinken aan. Voornamelijk het drinken is ontzettend belangrijk. Wanneer je kind weigert te eten hoef je je niet direct zorgen te maken, maar wanneer een kind niet wil drinken is dit absoluut een reden om een arts te bellen, in verband met de kans op uitdroging.

Andere klachten

Bel direct een arts wanneer het kind;

– suf en niet alert is, of moeilijk wakker te krijgen is.
– tijdens de koorts huiduitslag krijgt.
– een andere huidskleur krijgt.
– ontroostbaar is en blijft huilen.
– een koortsstuip krijgt.

Ook wanneer er andere zaken zijn waar je je zorgen om maakt is het altijd verstandig een arts te bellen. Een arts kan je geruststellen of besluiten te onderzoeken wat er mis is met het kind. Heb je het idee dat een arts je niet serieus neemt en blijf je je ernstige zorgen maken om je kind? Luister dan naar je gevoel en vraag om een second opinion, of bezoek de Eerste Hulp.