Waterpokken, de vijfde ziekte en de zesde ziekte

Er zijn een aantal bekende kinderziektes waarbij de kans groot is dat je kindje er mee in aanraking komt. Hieronder volgt een overzicht met veel voorkomende kinderziektes.

Waterpokken

Een groot deel van de kinderen heeft voor het vijfde levensjaar waterpokken gehad. Waterpokken zijn vrij onschuldig, maar kunnen in een enkel geval zeer gecompliceerd verlopen. Voor zwangere vrouwen die zelf geen waterpokken hebben gehad, is het ook gevaarlijk hiermee in aanraking te komen. Bel dan meteen de huisarts.

Het kind is in het begin wat hangerig met soms wat koorts. Daarna komen er vlekjes die uiteindelijk blaasjes worden. Na een paar dagen drogen de vlekjes in en is de ziekte over het hoogtepunt heen. Waterpokken geven vaak flinke jeuk. Dit kan behandeld worden met diverse middelen die speciaal voor waterpokken op de markt zijn gebracht.

Vijfde ziekte

De vijfde ziekte begint vaak met felrode bultjes op de wangen. Deze uitslag breidt zich daarna uit over de rest van het lichaam. Koorts kan hierbij voor komen. Vaak trekt de uitslag even weg en komt daarna weer terug. Na ongeveer een week gaat de uitslag langzaam weg.

De ziekte is behoorlijk besmettelijk en epidemisch van aard. Informeer daarom altijd de school of opvang van uw kind. De ziekte gaat vanzelf weg en dus is er verder geen behandeling mogelijk.

Zesde ziekte

De zesde ziekte begint met alleen zeer hoge koorts. Als de koorts plotseling daalt na een dag of 5, komen de vlekjes naar boven. De vlekjes komen voornamelijk op romp en gezicht voor. De zesde ziekte is niet echt besmettelijk en uitzieken is de enige behandeling hierbij.

Bron afbeelding waterpokken