Waarom een baby zo vaak wakker wordt

Veel ouders van jonge kindjes worstelen met slaapgebrek. Hun baby’s worden ’s nachts soms zo vaak wakker dat ze ieder uur op moeten staan. Soms is hun speen terug geven genoeg maar soms kan wel een paar uur duren voordat ze weer verder slapen. Een belangrijke oorzaak van het steeds wakker worden, is de overgang tussen de slaap cyclussen.

Hoe zit dat?

Simpel gezegd is slaap opgebouwd uit een aantal slaap cyclussen die elkaar opvolgen. Een zo’n cyclus bestaat uit vijf fasen. De REM slaap is een welbekende fase uit de slaap cyclus.

De lichte slaap

De eerste twee fasen worden “lichte slaap” genoemd. Tijdens deze fasen val je langzaam aan in slaap. Tijdens deze fasen kun je snel weer wakker worden van bijvoorbeeld geluiden. Blijf dus nog even zitten als je baby net eindelijk in slaap is gevallen. De kans is anders groot dat je baby weer wakker wordt van je.

De diepe slaap

Fase drie en vier worden ook wel “diepe slaap” genoemd. Tijdens deze fasen is je lichaam helemaal ontspannen en slaap je zo diep dat je niet overal meer wakker van wordt. Op dit moment is het vrij ‘veilig’ om de kamer van je slapende baby te verlaten.

De droomslaap

De laatste fase wordt de “droomslaap” genoemd misschien beter bekend als de REM slaap. Je ogen bewegen heel snel tijdens deze laatste fase van de cyclus. Ook droom je heel veel.

Baby’s slaap cyclus

Bij volwassenen duurt een cyclus ongeveer 90 tot 120 minuten waarna het weer opnieuw begint. Tussen de fasen door kun je (onbewust) licht wakker worden. Bij een baby duurt een cyclus maar drie kwartier. Vaak is het voor een baby lastig om van de ene naar de andere cyclus te gaan. Dit is extra moeilijk als ze last hebben van tandjes of ziekte. En dat is dus vaak de reden waarom je baby zo veel wakker is ’s nachts.