Vervelend gedrag of gehuil in de nacht? Dit kan het ook zijn.

Soms is je kindje huilerig of vervelend en je weet niet wat er aan de hand is. De oorzaak kan heel simpel zijn. Soms zo simpel dat je er niet eens aan denkt.

Een druk kind

Is je kindje erg druk en misschien zelfs vervelend? Gooit het heel de kamer vol speelgoed zonder er echt mee te spelen? Tegenwoordig wordt er bij drukke kinderen al snel gedacht aan ADD of ADHD. Hoewel dat is sommige gevallen ook echt wel zo is, kan er ook een andere oorzaak zijn voor het gedrag van je kind. Het zou namelijk zomaar eens kunnen zijn dat je kind zich verveelt.

Vooral in de winter kan dit nogal eens voorkomen. Er is gelukkig wel iets aan te doen. Ondanks de winterse kou kan er prima buiten gespeeld worden. Verder kun je zorgen voor meer afwisseling van het speelgoed. Je hoeft hiervoor niet meteen een hoop nieuw speelgoed te kopen. Je kunt het speelgoed simpelweg rouleren. Als kinderen hun speelgoed al een tijdje niet gezien hebben, hebben ze vaak weer hernieuwde interesse in dat speelgoed. Ook speelgoed wat uitgebreid kan worden, kan een oplossing bieden. Zoals bijvoorbeeld een treinrails, racebaan of een pop waar heel veel kleertjes voor zijn.

Gehuil in de nacht

Er zijn veel (onschuldige) redenen waarom baby’s ’s nachts huilen. Maar soms lijkt er geen duidelijke oorzaak te zijn voor het gehuil. Dan moet je jezelf weer voor de zoveelste keer uit je lekker warme bed slepen om naast je baby in de kou te gaan zitten terwijl je in je hoofd heel het rijtje van mogelijke oorzaken maar weer eens doorneemt. Geboerd? Ja. Schone luier? Ja. Darmkrampjes? Nee. Doorkomende tandjes? Nee. Doordat je de oorzaak van het gehuil niet kent, voel je je vaak nog slechter terwijl je daar maar zit midden in de nacht.

Als je twijfelt, moet je natuurlijk altijd naar de huisarts gaan maar soms is de oorzaak van het gehuil de kou. Je zult waarschijnlijk al meerdere keren gehoord hebben “wij hadden vroeger niet eens een verwarming”. Dat kan wel zo zijn maar sommige baby’s houden nu eenmaal niet van kou. Je zou dus kunnen proberen om de verwarming wat hoger te zetten. Als je dat liever niet doet, kun je ook een dikkere pyjama en/of slaapzak kopen.

Aandacht nodig

Soms heb je het zo druk met van alles en nog wat dat je de tijd niet in de gaten hebt. De was moet gedaan worden, er moet gepoetst worden en het boodschappenlijstje moet nog gemaakt worden. Ondertussen belt er ook nog een vriendin en voor het weet is er een halve dag voorbij en zit je met een hartstikke vervelend kind. Het lijkt wel of je alleen maar bezig bent met corrigeren en je vraagt je af hoe dat komt.

Simpel, negatieve aandacht is ook aandacht. Dus terwijl jij het druk, druk, druk hebt, is je kindje bezig je aandacht te vragen. Dat gaat het makkelijkst door iets te doen wat niet mag. Het is makkelijk om dat te verhelpen. Ga eens gezellig op de grond zitten waar je kindje aan het spelen is. Of geef je kindje een doekje zodat het mee kan helpen met stoffen. Kindjes vinden het geweldig om mee te helpen.

Misschien kun je de huishoudelijke taken wat meer verspreiden over de week. Op die manier zal je kindje wat minder aandacht trekken en heb jij het wat makkelijker.