Van ‘lust ik niet’ naar ‘lust ik wel’

Eerlijk is eerlijk: snoepjes, chips en chocola zijn hartstikke lekker. Dat geldt voor volwassenen en kinderen. En op heel drukke dagen heb je misschien niet eens zin om te gaan staan koken. Een patatje of pannenkoek schuift er dan net zo makkelijk en lekker in. Op zijn tijd mag het best, maar hoe leer je je kinderen aan om andere dingen uit te proberen?

Smaakontwikkeling
Hou altijd in je achterhoofd dat de smaak van je kind zich door de jaren heen moet ontwikkelen. De neiging naar zoet is heel normaal, want dat is de eerste smaak waar een baby mee te maken krijgt. Moedermelk heeft van nature een zoete smaak, opvolgmelk en fruit uiteraard vaak ook. Je kindje zal vervolgens zuur (dankzij fruit) en zout gaan ontdekken. Bittere smaken van spruitjes, prei en witlof worden pas veel later gewaardeerd.

Gekke bekken & nieuwe smaken
Smaak ontwikkelt zich het beste door dingen te proeven. Alles is nieuw, vandaar ook de eerste gekke bekken van je kleintje als je een nieuw fruitje of hapje groente geeft. Door je baby een paar dagen achtereen hetzelfde te geven, zal hij of zij smaken gaan herkennen. Daarbij zal het een er altijd makkelijker ingaan dan het ander. Want er komt ook een stukje persoonlijke voorkeur bij kijken.

Lust ik niet
Je kind zal vaak roepen iets niet lekker te vinden, zonder het te proberen. Soms roept het al ‘Lust ik niet!’ omdat een groter broertje of zusje roept dat het vies is. Biedt niet direct een alternatief – maar hou het wel achter de hand – en zeg dat iedereen eerst moet proeven. ‘Wie weet vind je het wel heel lekker!’ Vind je kindje het echt niet lekker, dan is het goed om de groente te vervangen door iets wat hij of zij wel lekker vindt, om zo toch de broodnodige vitaminen binnen te krijgen.

Eten is geen straf
Hoe vaak heb je de verhalen van je ouders gehoord dat zij moesten blijven zitten totdat het bord leeg was en hoe hekel ze daardoor hebben aan bepaalde groenten of gerechten. Eten mag niet worden ervaren als een straf, omdat je zo diverse eetstoornissen juist in de hand werkt. Vervang gewoon vieze groente met lekkere groente of maak een ‘vieze’ groente extra lekker met zelfgemaakte, niet te zoete appelmoes of een laagje gesmolten kaas. Dan wordt het vast snel ‘Lust ik wel!’.