Toestellen in indoor speeltuinen vaak onveilig

Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat veel toestellen in indoor speelparadijzen onveilig zijn. 90% van de in 2016 onderzochte speeltoestellen blijkt niet door de keuring heen te komen. Het verscherpte toezicht is er gekomen nadat een vierjarig jongetje is overleden na een val in een speelparadijs.

Gebreken in indoor speeltuinen

In 2016 zijn 37 van de 150 indoor speeltuinen onderzocht. Het doel was eigenlijk om 70 locaties te onderzoeken maar door de vele gebreken was dit niet mogelijk. 10 van de locaties hebben boetes gehad of er zijn speeltoestellen buiten gebruik gesteld omdat ze bij hercontrole nog steeds niet veilig waren. De NVWA is erg geschrokken van de resultaten. NVWA heeft een lijst gepubliceerd met daarin de resultaten van de 37 speeltuinen.

In driekwart van de onderzochte indoor speeltuinen hebben verschillende speeltoestellen geen veiligheidscertificaat. In ruim de helft van de locaties treft de NVWA technische mankementen aan. Bijvoorbeeld gescheurde vangnetten en niet voldoende of geen matten om de kinderen op te vangen als ze vallen. Dit komt vaak door achterstallig onderhoud. Omdat nog niet alle indoor speelparadijzen zijn onderzocht moeten ouders extra goed opletten.