Reptielen en kinderen: waar moet ik rekening mee houden?

Welke voorbereidingen moet ik treffen?

Wanneer je een reptiel in huis wilt halen is het natuurlijk ontzettend belangrijk om je eerst goed in te lezen en zoveel mogelijk informatie op te zoeken. Weet je zeker dat je een reptiel in huis wilt halen? Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe moet je het dier verzorgen? Hoeveel tijd neemt het in beslag? Met al deze factoren dien je rekening te houden. Heb je besloten dat een reptiel echt bij jullie past? Ook wanneer je het reptiel in huis hebt gehaald zijn er veel dingen waar je rekening mee moet houden.

Kinderen en reptielen

Het is het verstandigst om de reptielen een plekje te geven waar kinderen niet makkelijk bij kunnen. Aangeraden wordt om kinderen die jonger dan 5 jaar zijn de reptielen helemaal niet aan te laten raken. Kinderen van deze leeftijd kunnen onvoorzichtig zijn omdat ze zich niet realiseren hoe kwetsbaar een reptiel is en hoe het op hun handelingen kan reageren. Ze kunnen het dier te stevig of juist te los vasthouden.

Hygi├źne

Het is erg gevaarlijk wanneer een kind een reptiel vastgehouden heeft en daarna de handjes in de mond steekt, of iets eet zonder de handjes gewassen te hebben. Reptielen kunnen Salmonella bij zich dragen en vooral jonge kinderen kunnen hier erg ziek van worden. Ook wanneer oudere kinderen of jijzelf in aanraking bent geweest met het reptiel of het terrarium moeten de handen altijd goed gewassen worden!

Het voeren van de reptielen

Veel reptielen eten levend voer, denk bijvoorbeeld aan huiskrekels, wormen of sprinkhanen. Je kunt dit voer in een dierenspeciaalzaak kopen of zelf kweken. In beide gevallen is het natuurlijk ontzettend belangrijk om het voer buiten het bereik van kinderen te houden!

Op de site van Animal Project vind je meer informatie over de verzorging van reptielen.