Puzzelen met je kinderen

Het is speelgoed wat je in vrijwel elk huishouden terugvindt: puzzels. Met nopjes of gewoon legpuzzels, met 4 of 100 stukjes…Puzzels is en blijven populair speelgoed bij kinderen. Maar wat leert je kind nu eigenlijk van puzzelen, en hoe kun je als ouder het beste helpen met het maken van puzzels?

Leren door te puzzelen
Ook al lijkt het maken van een puzzel relatief eenvoudig, het is een werkje waar je behoorlijk wat aandacht voor nodig hebt. Door het maken van een puzzel leren kinderen zich concentreren. Ook stimuleer je de fijne motoriek doordat ze de stukjes op moeten pakken en op de juiste plek weer vast moeten leggen. Verder vergroot een kind het ruimtelijk inzicht door te puzzelen en worden basisvaardigheden als waarnemen, sorteren en ordenen geoefend. Leerzaam speelgoed dus!

Helpen met puzzelen
Ook al is het maken van een puzzel nog zo leuk, als het niet lukt is de lol voor een kind er snel af. Door hem even op weg te helpen kan hij het de volgende keer zelf ook weer beter. Bekijk eerst samen het plaatje op de doos en benoem samen met je kind wat je ziet. Sorteer vervolgens de puzzelstukjes: hoekjes, randjes en de middenstukjes. Begin dan met het maken van de buitenrand van de puzzel en vul de puzzel daarna verder in. Op die manier is het maken van de puzzel overzichtelijk voor je kind.

Puzzels kopen of maken
Natuurlijk kun je in elke speelgoedwinkel puzzels vinden. Wil je goedkoper uit zijn, kijk dan eens bij kringloopwinkels of op rommelmarkten: hier tik je vaak voor heel weinig mooie puzzels op de kop. Zelf een puzzel maken kan natuurlijk ook: knip een foto of plaatje met een kartelschaar in stukken en laat je kind het met wat lijm op een papiertje weer vastplakken.

Bron afbeelding