Prikkel de fantasie: met handpoppen

Spelen is het leukste dat er is. Kinderen zijn er dol op. Maar ook wij volwassenen vinden het leuk om samen met je kind in een fantasiewereld te stappen en te spelen met poppen, knuffels en lego. Maar wat dacht je van een eigen voorstelling met handpoppen?

Verwerken
De fantasiewereld is een perfecte plek voor kinderen om zich helemaal vrij te voelen. Het verzinnen van een verhaal is bijvoorbeeld ook goed voor kinderen om de dagelijkse dingen een plekje te kunnen geven. Door goed te luisteren naar het spel van je kind kun je ook goed horen wat hem of haar dwars zou kunnen zitten. Dit hoeft natuurlijk niet altijd het geval te zijn.

Fantasie de vrije loop
Iets grotere kinderen (tussen de 6 en 12 jaar) vinden het vaak leuk om met handpoppen te spelen. Verstopt achter de bank kunnen ze zo lekker van alles doen en zeggen, want het is de pop dit praat. Geef je kind ook lekker de ruimte voor het handpoppenspel. Of daag je kind uit om een verhaaltje te verzinnen met een begin, midden en eind, dat hij of zij later kan spelen voor de rest van het gezin.

Je eigen poppenkast
Heb je geen ruimte voor een poppenkast of is deze inmiddels te klein geworden? Dan kun je ook op andere manieren poppenkast spelen, zodat de spelers niet gezien worden. Bijvoorbeeld van achter de bank, maar je kunt ook een doek spannen tussen de deurposten. Dat is heel eenvoudig te doen met een spanroede die te koop zijn bij woonwarenhuizen of de bouwmarkt. Deze roede bevat een veer en kun je helemaal op maat schuiven om vervolgens tussen de deurposten te spannen. Tafellaken of grote handdoek erover en voilá: een poppentheater.

Veel plezier alvast met de voorstelling!