Peuterpuberteit

Sommige jonge kinderen kunnen behoorlijk wat last hebben van driftbuien. Ze zijn chagrijnig en hebben zomaar een kort lontje. Als er iets niet meteen lukt, wordt er gegild, geschopt en geslagen. Meestal is dit bij kinderen tussen de twee en de vier jaar en het komt regelmatig voor. Wat is het?

Peuterpuberteit
Nee, je bent niet de enige die ’s avonds uitgeput op de bank in het niets aan het staren is. En nee, je bent ook niet de enige met een ‘lastig’ kind. Ook al lijkt het alsof alle kinderen in je omgeving echte engeltjes zijn, toch komt het vrij vaak voor; de peuterpuberteit.

Wat is het?
Tussen de twee en de vier jaar gaan alle jonge kinderen een fase van ontwikkeling door. Tijdens deze fase gebeurt er van alles in hun hersenen en in de rest van hun lichaam. Er worden tijdens deze fase nieuwe hoogtes bereikt en dat geldt niet alleen voor een groeispurt. Ook de hersenen doen hier aan mee.

Wat zijn de gevolgen?
De welbekende driftbuien kunnen een gevolg zijn van al deze ontwikkelingen. Zo kunnen de hersenen bijvoorbeeld qua ontwikkeling voor komen te liggen op het lichaam. Moet je nagaan, de wereld ligt aan je voeten en je ziet allerlei dingen in je omgeving waar je van alles mee zou kunnen doen. Hoe geweldig is dat? Maar helaas, je bent te klein of nog niet sterk genoeg. Bij alles wat je in je hoofd bedenkt, gaat de uitvoering ervan niet goed.

Hoe frustrerend is dat?!
Dat is erg frustrerend en een van de redenen waarom je eens zo schattige kindje nu tierend door je huis loopt. Gelukkig gaat het, net als de puberteit bij tieners, vanzelf over. Het kost alleen wat moeite.