Nee, nee, nee

Soms heb je van die dagen, dan hoor je jezelf echt alleen maar ‘Nee!’ tegen je kinderen zeggen. Zo vaak, dat je er zelf moedeloos van wordt. Dat is best vervelend en het bevordert de sfeer in huis ook niet echt. Hoe draai je die kleine irritaties om in iets positiefs?

Spreek wat regels af
Het is goed om van te voren wat regels af te spreken. Bij een dagje uit bijvoorbeeld dat je bij elkaar blijft of thuis dat de televisie niet aan gaat voor een bepaalde tijd. Deze regels zorgen ervoor dat iedereen weet waar hij of zij aan toe is.

Grenzen verkennen
Regeltjes zijn er natuurlijk wel om een beetje tegenin te gaan. Kinderen zullen altijd proberen de grenzen van een opgestelde regel op te zoeken. Hou jezelf ook aan de afspraken die je gemaakt hebt voor die dag en geef het goede voorbeeld. En natuurlijk is het goed om voet bij stuk te houden.

Geen discussie
Je ziet het wel eens om je heen: ouders die met heel kleine kindjes in discussie gaan over waarom iets niet mag. Je hoeft niet over alles in discussie te treden. Soms is nee gewoon nee. Misschien word je getrakteerd op een pruillip, een boos koppie of zelfs tranen, maar als je consequent bent dan zal het de volgende keer sneller geaccepteerd worden.

Belonen mag
Wees niet bang om de televisie vijf minuutjes eerder aan te zetten dan je had afgesproken. Wanneer er niet gezeurd wordt, dan mag je dat zeker wel belonen. En vertel dat ook aan je kind. Andersom geldt natuurlijk ook: wordt er niet goed geluisterd of worden afspraken niet nagekomen, dan mag je duidelijke consequenties stellen. Bijvoorbeeld door te waarschuwen dat de televisie (of iets anders) niet doorgaat als er niet gebeurt wat jij wil.

Nee-dagen
Je zal heus nog wel eens een dagje alleen maar ‘Nee’ zeggen. Dat hoort bij opvoeden. Raak niet gefrustreerd en blijf consequent. Dan komt het best goed.