Mam, ik verveel me…

Vanaf een jaar of drie begint het bij veel kinderen te komen. Verveling! Ondanks het vele leuke, leerzame en aantrekkelijke speelgoed komen er momenten waarop kinderen niets kunnen bedenken. ‘Mam, ik verveel me’. ‘Wat zal ik nou gaan doen?’. ‘Mag ik televisie kijken/op de tablet?’. Als ouder soms om gek van te worden. In dit artikel een paar tips over hoe hiermee om te gaan.

Speelgoed afwisselen
Dag in dag uit hetzelfde speelgoed kan natuurlijk soms ook gaan vervelen. Elke keer nieuw speelgoed aanschaffen is echter ook niet nodig. Maak een plek uit het zicht, bijvoorbeeld op zolder of in een dichte kast, en bewaar daar een deel van het speelgoed. Wissel elke paar weken een deel van het speelgoed beneden om met boven. Is je kind uitgekeken op de Duplo? Haal de treinbaan weer eens naar beneden en je zal zien hoe leuk ze daar weer mee spelen.

Vaste dagindeling
Door het aanhouden van een vaste dagindeling voorkom je ‘expres’ vervelen om maar te zorgen dat de televisie of tablet aan mag. Hou een vaste indeling aan met bijvoorbeeld een uur ‘schermtijd’ per dag – in het weekend kun je dit iets verruimen, maar wees er streng in. Als ze weten dat de tv niet zomaar aangaat, is de verleiding van vervelen ook minder groot.

Vervelen mag!
Het is helemaal niet slecht als kinderen zich even vervelen en als ouder zijnde hoef je ook zeker niet meteen met 10 suggesties aan te komen. Laat kinderen maar even rondlummelen: vaak komen daar vervolgens hele creatieve spelideeën uit. Is er na een kwartiertje nog niets gebeurt? Bied dan iets ‘neutraals’ aan, bijvoorbeeld gekleurd papier, een groot laken of iets dergelijks en kijk of ze daarmee verder uit de voeten kunnen.