Maak je eigen schelpenkunst

Een van de meest leuke strandbezigheden is natuurlijk samen schelpjes zoeken. Aan de Nederlandse kust vind je vooral vrij gewone schelpen variërend in grootte van hele kleintjes tot mosselschelpen van ongeveer vijf centimeter lang. Maar wanneer je dit jaar met de kinderen naar het buitenland op vakantie bent geweest, dan kun je soms wel hele bijzondere exemplaren hebben gevonden. Die moesten natuurlijk mee naar huis. Maar ja, wat moet je er daarna mee doen?

Schelpenkunst
Knutselen natuurlijk. Hiervoor is het wel belangrijk om de vondsten, zoals schelpen en misschien wel botjes of exoskeletjes van krabbetjes, goed te wassen zodat de zeelucht ervanaf is. Vervolgens leg je het eens allemaal op tafel. Misschien kun je van een grote schelp die je aan de kust van Normandië hebt gevonden een boot knutselen met je kleine. Of zien jullie er toch wat anders in? Laat je fantasie de vrije loop en maak bijzondere kunstwerkjes van de vondsten.

Zeebonken & Strandgasten
Kunstenares Neel Korteweg heeft op deze manier een heel eigen wereld gecreëerd. Van zeewier, schelpen, gevonden krabbenpootjes en meer maakt zij heel bijzondere kunst. Je kunt tot en met 1 november in de Mesdag Collectie in Den Haag een deel van haar kunstwerken bewonderen tijdens de familietentoonstelling Zeebonken & Strandgasten. Deze tentoonstelling met moderne kunstwerken hebben allemaal met zee en strand te maken. En er is voor iedereen wat leuks te zien. Jutterskunst bijvoorbeeld, maar ook prachtige foto’s vol symboliek. Misschien doen jullie er wel inspiratie op voor je eigen schelpenkunst.

Van wie was de schelp?
Je kunt ook samen met je kind er een tablet of laptop bij pakken en op zoek gaan op internet naar meer informatie over schelpen. Misschien kun je er samen wel achter komen waarom schelpen ontstaan of welke dieren er in hebben gewoond. Zo maak je van een gevonden voorwerp niet alleen een mooi leermoment, maar ook een gezellige knutseltijd. Veel plezier.