Lekker voorlezen!

Voorlezen aan je kind(eren) is niet alleen leuk, maar ook erg leerzaam! Onderzoeken hebben aangetoond dat voorlezen, ook op erg jonge leeftijd, goed is voor de taalontwikkeling en de fantasie van het kind. Wanneer je vroeg begint met voorlezen, is de kans groter dat het kind zelf lezen op latere leeftijd leuk zal vinden.

Baby’s voorlezen

Wanneer je baby een maand of drie is, kun je al beginnen met voorlezen. Je baby zal uiteraard nog niets begrijpen van prentenboeken, maar boeken met veel simpele plaatjes, die je vervolgens kunt benoemen, zijn erg geschikt. Vanaf negen maanden kun je beginnen met het voorlezen van kleine verhaaltjes. Teksten die rijmen vallen vaak erg in de smaak bij baby’s van deze leeftijd.

Peuters voorlezen

Wanneer je je peuter voor wilt lezen, kun je het best voor boekjes kiezen met een onderwerp wat voor het kind bekend is. Je kunt bijvoorbeeld denken aan boekjes over logeren of over naar de peuterspeelzaal gaan. Ook wanneer er zich een situatie voordoet die spannend kan zijn voor een peuter, denk bijvoorbeeld aan een verhuizing of aan gezinsuitbreiding, kan het voor een kind fijn zijn om hierover voorgelezen te worden. Je kunt je peuter overdag voorlezen, maar het kan ook erg fijn zijn om het voorlezen onderdeel te maken van het avondritueel, voor je kind gaat slapen.

Kleuters voorlezen

Kleuters kunnen hun aandacht langer vasthouden en zich langer concentreren op één verhaal. Je kunt je kind nu langere verhalen voorlezen. Boeken die op een leuke manier informatie bieden, denk bijvoorbeeld aan boeken over het bakken van een taart of over een bepaald beroep, zullen kleuters erg aanspreken. Plaatjes blijven erg belangrijk bij het voorlezen; wanneer een kleuter de tekst niet begrijpt, kan hij of zij naar aanleiding van de plaatjes toch zien wat er bedoeld wordt.