Kleien met brooddeeg

Mijn kinderen kleien graag. Verschillende kleuren passeren de revue, netjes kleur op kleur gesorteerd. Maar na verloop van tijd komt het niet zo nauw meer en dan veranderen de mooie kleuren in één klont bruin. Logisch vervolg: ‘mama, de klei is uitgedroogd.’

Ontdekking
Leuk hoor die knutsel-escapades van de kinderen, alleen jammer dat het opruimen niet altijd even goed gaat. De kleipotjes worden niet goed afgesloten, gevolg: keiharde waar je een gat in de muur kan gooien, uitgedroogde klei! En het gebeurt iedere keer opnieuw. Misschien een vooropgezet plan om de deksels er niet op te doen bedenk ik me nu. Er moet dan nieuwe klei gekocht worden en we beginnen weer van voor af aan. Tot nu, want nu hebben we namelijk brooddeeg (her)ontdekt!

Het brooddeeg gaan we gebruiken als klei. Veilig, voordelig en makkelijk te maken met ingrediënten die je meestal wel in huis hebt.

Recept:

  • 3 delen bloem
  • 1 deel zout
  • 1 deel water
  • evt eetlepel olie

De bedoeling is dat je alle ingrediënten door elkaar mengt en er een bal van kneedt. Is het te vochtig dan wat bloem er bij of te droog dan wat water er bij.

Vervolgens kun je er de leukste dingen van maken: kralen, schilderijtjes, beeldjes, noem maar op. En je hoeft niet bang te zijn dat de kleine kinderen een hap nemen van de klei, afgezien van dat het erg zout is, zitter er geen schadelijke stoffen aan toegevoegd.

Bakken
Na het kleien kun je de figuren afbakken in een oven op een temperatuur van ongeveer 150-175 graden. Het ligt aan de grootte van de figuren, maar reken op 1,5 uur baktijd. Het is de bedoeling dat de figuurtjes hard worden (drogen).

Wanneer de figuren zijn afgebakken moeten ze afkoelen en daarna kunnen ze worden beschilderd.