Kinderen samen laten spelen: enkele tips

Kinderen zijn soms gekke wezens. De ene keer lijken ze beste vrienden te zijn en slechts een paar minuten later zweren ze nooit meer met dat kindje te spelen. Vervelend is het ook als je als ouder je best doet om jouw kind met enkele leeftijdsgenoten samen te laten spelen… en er komt helemaal niets van. Lastige momenten zijn dat als ouder want je wilt net dat je kind vrienden kan maken en overeen kan komen met de andere kinderen. Gelukkig zijn er enkele manieren om dat resultaat toch te bekomen: hier zijn enkele tips om kinderen samen te laten spelen.

1. Blijf jouw kind in contact brengen met anderen

Ouders hebben al snel de neiging als hun kind wat lastig doet of niet graag mee speelt met andere kinderen het maar op te geven en weg te trekken. Dat is echter een tactiek die dat gedrag enkel zal versterken. Blijf je kind in contact brengen met andere kinderen en ga er soms als het nodig is als begeleiding bij zitten.

2. Leer je kind delen

Kinderen maken vaak ruzie over een speciaal speelgoedje. Een klassieker is wie de controle krijgt over een leuk speelgoed als een bestuurbare auto. Kinderen zijn nu eenmaal egocentrisch en begrijpen het concept delen niet. Als ouder is het dan ook een goed idee dat voor te doen.

3. Bevestig positief

Is jouw kind na talloze pogingen eindelijk leuk aan het spelen met andere kinderen? Laat dat dan gelijk ook merken! Bevestig het gedrag, bijvoorbeeld delen, dat je in stand wilt houden altijd positief.

4. Tracht hen rekening met anderen te laten houden

Met het ouder worden beseffen we meer en meer de impact van onze daden op anderen. Kinderen hebben dat echter nog niet meteen. Het is dan ook een goed idee om hen bij kwalijk gedrag duidelijk uit te leggen dat het ander kindje nu verdrietig is. Maak duidelijk dat het speeltje van Kees afnemen hem zal laten huilen.

5. Laat hen de ruzies zelf oplossen

Vanuit het zelf conflicten oplossen leren kinderen nog het meeste. Bedwing die instinctieve, natuurlijke drang om er toch tussen te komen dan ook zo lang mogelijk. Het gezegde “al doende leert men” gaat ook op voor conflictoplossing.