Je pasgeboren baby in bad doen

Maandenlang kijk je ernaar uit en dan ineens ligt er een klein babietje in de wieg. Heerlijk om mee te knuffelen, om te voeden én om in bad te doen. Ook al moeten veel kleintjes er even aan wennen, bijna elke baby geniet na een paar keer van het in bad gaan, onder meer omdat het ze herinnert aan de tijd in de baarmoeder. Maar hoe pak je dat aan? In dit artikel een paar handige tips op een rij.

De voorbereidingen
Bedenk eerst wanneer je je kindje in bad wil doen. Het beste doe je dit voor en voeding om onnodig spugen te voorkomen. Aan de andere kant moet je kindje ook niet ontzettend hongerig zijn want dan wordt het een grote huilpartij. Zet vervolgens alles zoveel mogelijk al klaar in een ruimte waar het lekker warm is, dat kan de badkamer zijn maar ook de huiskamer of babykamer is prima.

Zorg dat het bad hoog genoeg staat, op een standaard of op een tafel. Leg verder schone kleertjes, een schone luier, aankleedkussen, hydrofieldoeken, hydrofielwashandjes en eventueel wat babyshampoo of badolie klaar. Zorg dat het water in het badje handwarm is: gebruik je een badthermometer dan moet het water 37 graden zijn.

Baddertijd
Ben je zover, neem dat je kindje erbij. Kleed het uit en was vast even de billetjes met een natgemaakt hydrofielwashandje. Leg een schone hydrofielluier over het aankleedkussen en leg je kindje voorzichtig in bad waarbij je altijd het hoofdje in de buiging van je onderarm houdt. Met je andere hand kun je je kindje nu voorzichtig wassen.

Let goed op wat je kindje ervan vindt: als hij of zij er genoeg van heeft, rek het badje dan niet langer maar haal hem eruit. Leg hem op het aankleedkussen en vouw de hydrofielluier om hem heen om afkoelen te voorkomen. Droog je kindje vervolgens met een andere hydrofielluier af, vergeet alle plooitjes hierbij niet. Kleed hem daarna lekker aan en grote kans dat je kindje na de voeding heerlijk soezelig in slaap zal vallen.