Je hond en kind.. Over honden en kinderen die samenleven

In menig huishouden leven honden en kinderen samen. Soms gaat deze combinatie van een leien dakje, maar soms zijn er ook wat moeilijkheden die hierbij ontstaan. Gelukkig heb je als ouder hierin zelf een heleboel in de hand, en zijn er dan ook veel dingen die je kunt doen om jouw kinderen en hond goed samen te laten leven. Zorg er allereerst voor dat je kind zich ten alle tijden veilig voelt en nooit bang is voor de hond. Ook is het belangrijk dat je hond leert dat jouw kind boven de hond staat, je wil namelijk dat je hond luistert naar je kind. Heb je dit eenmaal voor elkaar, dan kunnen hond en kind maatjes worden voor het leven. Dit alles begint met een goed plan van aanpak.

Zwanger, wat nu?

Je hebt al jaren een hond die alle aandacht van je gewend is. Echter ben je nu zwanger, en zie je op tegen het moment dat de baby er is. Je weet niet goed hoe je hond gaat reageren en hoe je je aandacht gaat verdelen. Deze angsten zijn echter niet gegrond, want als je het goed aanpakt hoeft de komst van je baby geen enkel probleem te zijn. Begin met je hond te laten wennen aan wat minder aandacht. Wanneer je hond om aandacht vraagt, schenk hem dit dan niet onmiddellijk, maar laat hem even wachten. Als de baby er is kun je vaak namelijk ook niet à la minute aan honds behoeften voldoen. Leer de hond ook wat nieuwe regels, zoals dat hij bijvoorbeeld niet in de babykamer mag komen. Ook zijn hondenhokken aan te raden, je hond heeft dan zijn eigen plekje om zich in terug te trekken.

Neem een puppy

Wanneer het goed wordt aangepakt, zie je vaak dat kinderen en honden maatjes voor het leven worden. Je kind heeft dan een maatje dat het met alles vertrouwt, en dit is een enorme boost voor het zelfvertrouwen van een kind. Neem bijvoorbeeld een puppy en voed de puppy op samen met je kind. Zo kan je kind een goede band opbouwen met de hond, en kan de puppy langzaamaan respect opbouwen voor je kind. Ook zorgt een hond ervoor dat je kind automatisch meer buiten komt, de hond moet immers worden uitgelaten. Wanneer je kind in de tuin aan het spelen is, is een hondenkennel de ideale oplossing. Zowel kind als hond vermaakt zich dan goed. De innige band tussen een kind en een hond is een van de mooiste dingen die er is en je zult hier als ouder dan ook veelal van genieten.