Hoe overleef ik… Lange autoritten?

Hoe overleef ik… Lange autoritten?

Of je nu lekker op vakantie gaat, familie gaat bezoeken of om een andere reden ver moet reizen; lange autoritten met kinderen lijken nog langer wanneer je kind(eren) vervelend is en zich niet kan vermaken op de achterbank. Om de zoveel kilometer vraagt een zeurend stemmetje je ‘hoe lang het nog duurt’ en ‘of jullie er al bijna zijn’, waarop jij steeds zuchtend hetzelfde antwoord moet geven. Gelukkig zijn er mogelijkheden om die lange autorit een stuk minder vervelend te maken.

Regelmatig pauzeren

Regelmatig pauzeren is voor de bestuurder erg belangrijk, maar kan ook helpen om de kinderen langer zoet te houden. Wanneer ze tussendoor hun energie kwijt kunnen, door even lekker over een grasveld te rennen of in een speeltuintje te spelen, is het minder lastig voor ze om zich in de auto rustiger te houden. Er zijn langs elke route wel een aantal benzinestations te vinden waar een speeltuintje bij is. Bij de ANWB kun je hier informatie over krijgen. Tip; neem een voetbal mee! Wanneer jullie ergens stoppen waar geen speeltuin is, maar wel een grasveld, kunnen de kinderen toch lekker spelen.

Vermaak in de auto

Wanneer het slecht weer is, is je kinderen uit laten razen in een speeltuin geen optie. Je kinderen bezighouden in de auto, is gelukkig ook niet zo moeilijk als het lijkt. Laat je kinderen zelf een rugzak inpakken met speelgoed wat zij graag mee willen nemen. Daar zullen ze zich de eerste tijd prima mee vermaken. Merk je dat je kinderen wat verveeld beginnen te raken? Doe eens een potje ‘auto-bingo’! Wanneer je googled op deze term zul je veel bingokaarten vinden met verkeersborden en gekleurde auto’s erop. Wanneer je kind een auto in een bepaalde kleur of een bepaald verkeersbord is tegengekomen, mag hij een kruisje zetten. Is je kind hier ook op uitgekeken? Hoewel sommige ouders het misschien niet erg verantwoord vinden, kan ook elektronica een uitkomst bieden. Een kind kan uren bezig gehouden worden met filmpjes op een draagbare dvd-speler of met een spelcomputer.

’s Nachts rijden

Wanneer je de lange autorit ’s nachts inplant, is de kans groot dat de kinderen onderweg lekker zullen slapen. Veel ouders zijn bang dat de kinderen bij aankomst klaarwakker zijn, terwijl zij juist erg moe zijn van de rit. Wanneer je je kind ’s avonds wat langer wakker houdt, afhankelijk van de leeftijd van je kind, is ’s morgens of overdag wat meer slapen meestal geen probleem.