Hoe behandel je hoofdluis?

Hoofdluis

Luizen zijn parasieten die leven van mensenbloed. Zonder mensenbloed gaan ze na 8 tot 24 uur dood. Neten zijn de eitjes van luizen. De neten kleven vast aan het haar. Mensen kunnen geen luizen krijgen van dieren en visa versa, de luizen kunnen simpelweg niet overleven op een ander organisme dan waar ze voor bedoeld zijn. Hoofdluizen zijn volwassen na 7 tot 10 dagen. Vanaf dat moment kunnen ze eitjes leggen.

Hoe krijg je hoofdluis?

Hoofdluizen kunnen niet springen. Je krijgt ze dus echt alleen als je met jouw hoofd tegen het hoofd aan komt van iemand met luizen. Het is nooit bewezen dat je het kunt krijgen door gebruik van dezelfde borstel, kleding en beddengoed.

Hoe zien luizen en neten eruit?

Luizen zijn ongeveer 3mm groot en hebben een bruingrijze of roodbruine kleur. Neten zijn ongeveer 1mm groot en ze zijn grijs-wit. De kleur van neten zijn vergelijkbaar met roos.

Luizen en neten
Vector illustration.Original paintings and drawing.

Behandeling tegen hoofdluis

– Luizenkam
– Luizenshampoo + luizenkam
– Azijn

1. Luizenkam

Hoofdluizen kunnen worden bestreden met alleen een luizenkam. Het idee is simpel, je moet 2 weken lang elke dag het haar uitkammen met een luizenkam. Om het proces wat makkelijker te maken kan het beste crèmespoeling worden verdeeld door het haar. Verdeel het haar in secties zodat duidelijk is welke plukken nog moeten worden gedaan.

2. Luizenshampoo + luizenkam

Deze methode is heel effectief, mits je een geregistreerd product gebruikt. Lees de gebruiksaanwijzing van het product goed door en volg de stappen. Vaak zit er bij de shampoo ook een luizenkam die je tijdens de behandeling kan gebruiken.

3. Azijn

Azijn is een goedkope manier om van hoofdluis af te komen. Hoofdluizen kunnen niet tegen azijn. Was het haar met azijn voor het slapen gaan en laat het vervolgens de hele nacht intrekken. Kam het haar vervolgens de volgende ochtend uit met een luizenkam om alle dode luizen en neten uit het haar te kammen. Let op: gebruik natuurlijk azijn en geen schoonmaakazijn.