Hittegolf!

Of je nu zwanger bent of een baby hebt; tijdens een hittegolf kan het voorkomen dat je even niet meer weet waar je het zoeken moet. Extreem veel vocht vasthouden of een baby die niet kan slapen, zijn dingen waar je tijdens een hittegolf mee te maken kunt krijgen. Wat kun je in deze gevallen het best doen?

Gezwollen voeten

Het meest voorkomende probleem bij zwangere vrouwen bij hoge temperaturen; vocht vasthouden! Je schoenen en slippers passen niet meer, je voeten doen pijn en je kuiten lijken wel drie keer breder dan ze normaal gesproken zijn. Wat kun je eraan doen? Wanneer je vocht vasthoudt in je voeten of benen, kun je er het best voor zorgen dat je regelmatig met je benen omhoog ligt. Zo helpt de zwaartekracht een handje mee en krijgt het vocht de kans om door de rest van je lichaam opgenomen te worden. Sommige vrouwen denken dat, wanneer ze veel vocht vasthouden, weinig drinken een oplossing is, maar het tegendeel is waar. Zeker met deze temperaturen moet je ervoor zorgen dat je genoeg drinkt. Trek je het echt even niet meer? Laat het huishouden liggen en pak je rust! Blijf wel alert; vocht vasthouden is ook een symptoom van zwangerschapsvergiftiging en komt dus niet altijd door de warmte. Bij twijfel dien je altijd je verloskundige of gynaecoloog te bellen.

Je baby kan niet slapen

De kleine nachtbrakertjes kunnen soms nog moeilijker slapen wanneer het heet is. Logisch, want daar hebben we zelf ook vaak last van. Controleer regelmatig de temperatuur van je baby door in zijn nekje te voelen. Er wordt vaak gezegd dat je je baby het best één laag meer kleding aan kunt trekken dan jijzelf draagt, maar tijdens extreme hitte is alleen een rompertje meestal meer dan genoeg. Overdag kun je je kindje laten spelen met gekoelde bijtringen (ook als er nog geen tandjes onderweg zijn) en je kunt hem wat vaker iets te drinken aanbieden. Oudere kindjes kun je lekker met water laten knoeien door een (zwem)badje in de tuin, op het balkon of in de badkamer te zetten. ’s Nachts kun je een ventilator op de babykamer zetten. Er wordt soms gedacht dat dit niet goed is voor baby’s, maar het tegendeel is waar; er is bewezen dat de kans op wiegendood vermindert wanneer er een ventilator op het kamertje van de baby staat. (bron; http://www.medischdossier.org/archief/jaargang_11/nummer_3/nieuwsbericht_526/risico-wiegendood-verlagen-door-ventilator.html)