Een goede spreekbeurt zonder zenuwen

Weet je nog, vroeger, toen wij klein waren en een spreekbeurt moesten houden. We waren aangewezen op het schoolbord waar we dingetjes op mochten schrijven en tekenen. Ook namen we echt iets mee om te laten zien. Tegenwoordig beschikt iedere basisschool over een digibord en zijn de spreekbeurten en boekbesprekingen heel wat dynamischer geworden. Kinderen kunnen nu werken met powerpoint presentaties, filmpjes en meer. Hoewel alles eromheen is veranderd en in veel opzichten is verbeterd, is er nog steeds een aspect die niet is veranderd: de spreekbeurt houden zelf. Compleet met knikkende knietjes en vlinders in je buik.

Kriebels in de buik
Het ene kind is nu eenmaal het andere niet. De een springt vrolijk voor de klas en vertelt duidelijk en spontaan over een onderwerp, terwijl de ander het liefst onder de tafel zou kruipen. Als ouders zijnde kan dat soms lastig zijn. Maar je kunt wel helpen de kriebels te verminderen.

Motiveren
Je kind weet vast al een paar weken van te voren wanneer hij of zij de spreekbeurt of boekbespreking gaat houden. Motiveer je zoon of dochter om op tijd te beginnen en biedt een luisterend oor en hulp aan. Hou bijvoorbeeld eens een brainstormsessie waarbij je een groot vel papier op de (kast)deur of muur plakt waar je allerlei dingen op kunt schrijven. Motiveer op een positieve manier, dat helpt.

Leuke onderwerpen
Stimuleer je kind een onderwerp of boek te kiezen waar hij of zij al veel vanaf weet en graag over praat. De eigen hobby bijvoorbeeld, een huisdier of sport. Omdat je kind al enthousiast wordt van het onderwerp, zal het straks ook zelfverzekerder voor de klas staan.

Oefenen, oefenen, oefenen
Zelfvertrouwen kweek je door een spreekbeurt veel te oefenen. Maak er echter geen verplicht nummer van, want dat werkt averechts. Zet een publiek van broertjes, zusjes of knuffels neer en geef je kind de ruimte om het verhaal te doen. Ook kun je opa en oma, ooms of tante vragen te komen luisteren. En vertel je kind dat een beetje nerveus zijn best mag, maar dat je zeker weet dat het helemaal goed komt!