De voordelen en nadelen van borstvoeding

Aan borstvoeding geven zitten veel voordelen, dit lees en hoor je overal. Toch zitten er ook wel nadelen aan het geven van borstvoeding. Een en ander op een rijtje.

Je hebt het altijd bij je

Dit wordt vaak als voordeel beschouwd. En dat is het ook. Je hoeft nooit bang te zijn dat je tekort komt of het vergeet mee te nemen. Toch zijn er momenten waarop je zou willen dat je het niet bij je had. Bijvoorbeeld wanneer je stuwing hebt. Dit kan behoorlijk pijnlijk zijn en je kunt er zelfs koorts van krijgen. Of wanneer je op je werk in een klein hokje moet afkolven. Dat is niet echt prettig.

Jij bent de enige

Dat is voor de ene een voordeel en voor de andere een nadeel. Het is natuurlijk heerlijk om je kindje lekker dicht bij je te hebben. Vooral voor de ‘bezitterige’ moeders is het fijn om hun kind niet aan iedereen af te hoeven geven die toevallig in de buurt is tijdens etenstijd. Maar dit betekent ook dat dat ’s nachts niet kan. Tenzij je zin hebt om steeds maar weer af te kolven voor de nachtvoeding zodat de vader kan voeden.

Zolang het goed gaat

Zolang het goed gaat, is borstvoeding geven erg fijn voor zowel moeder als kind. Maar wanneer het fout gaat, kan het behoorlijk vervelend zijn. Zo kan er te weinig productie zijn waardoor je moet bijvoeden. Dit is niet altijd meteen duidelijk met alle gevolgen van dien. Wat wel meteen duidelijk is, is een borstontsteking. Dit is behoorlijk pijnlijk en je kunt er erg ziek van worden.

Wat je ook doet, het is altijd goed

Voor vele is borstvoeding de enige goede manier van voeden. Maar er is niets mis met flesvoeding. Je hoeft je niet te schamen of schuldig te voelen wanneer je voor flesvoeding kiest.