De meest bekende kinderliedjes

Hoewel er steeds nieuwe liedjes voor kinderen bedacht worden, zijn er ook veel oude kinderliedjes die steeds weer voor de nieuwe generatie gezongen worden. Deze kinderliedjes gaan al tientallen jaren mee en er is niemand die de liedjes niet kent. Sommige liedjes hebben een duidelijke moraal, andere liedjes lijken nergens over te gaan maar hebben een oorsprong die je niet verwacht. Kinderliedjes over dingen en situaties die kinderen bekend voorkomen, doen het vaak het best. Wij hebben de meest bekende kinderliedjes op een rij gezet!

In de maneschijn

De kans is groot dat je dit liedje vroeger hebt geleerd van je ouders en dat je dit liedje nu zingt voor je eigen kinderen. De gebaren die gemaakt worden tijdens dit liedje, maken het liedje leuk en memorabel voor kinderen.

Klap eens in je handjes

Klappen is vaak het eerste gebaar wat baby’s leren. Daarom is ook dit liedje al jaren ontzettend populair. De vrolijke melodie maakt dat kinderen dit liedje steeds weer opnieuw willen zingen.

Papegaaitje, leef je nog?

Hoe vaak heb jij vroeger aan je ouders gevraagd om dit liedje voor je te zingen? Voelde je de kriebels in je buik toenemen, naarmate het einde van het liedje dichterbij kwam en wanneer je wist dat je gekieteld ging worden? Dit liedje wordt tegenwoordig nog altijd gezongen!

Altijd is Kortjakje ziek

Wie kent dit liedje niet? Een ontzettend bekend kinderliedje, maar eigenlijk is de achterliggende gedachte van het liedje helemaal niet kindvriendelijk. Het liedje gaat over ‘Kortjakje’, wie een prostituee is. Elke dag voert ze haar werkzaamheden uit en ligt ze in bed, behalve op zondag…

Op een grote paddenstoel

Weer een liedje wat vooral door de bewegingen erg populair is; ieder kind vindt het heerlijk om op schoot te zitten bij een volwassene en met de beentjes in de lucht ‘van de paddenstoel te vallen’.

Groen Knollenland

Dit liedje wordt door veel kinderen, ouders en grootouders vrolijk gezongen, maar eigenlijk is de tekst helemaal niet zo grappig. Heb je al eens goed geluisterd?

Ik zag twee beren

De twee beren die broodjes kunnen smeren zijn inmiddels beroemd; geen mens wat het liedje over hen niet kent. Er zijn tientallen variaties op dit liedje. Doordat de melodie steeds herhaalt wordt is het liedje voor kinderen makkelijk te onthouden.

Poesje Mauw, hondje Waf

Het liedje gaat eigenlijk nergens over, maar door de lieflijke melodie en de dieren die er in voorkomen is dit liedje toch ontzettend populair bij jonge kinderen. Tegenwoordig zijn er uitbreidingen van het liedje waar ook andere dieren in voorkomen, maar poesje Mauw en hondje Waf blijven toch het meest bekend.

Slaap kindje slaap

In duizenden gezinnen wordt de dag afgesloten met dit slaapliedje. De melodie is rustgevend en daarom ideaal om te zingen voor baby’s en jonge kinderen, voor ze hun oogjes sluiten.

Bron afbeelding zingende kinderen