Dagje aan zee

Met de zomervakantie voor de deur en het mooie weer in het verschiet is het niet ondenkbaar dat je een dagje naar zee gaat. Misschien wel bij je vakantieadres of gewoon spontaan een dagje er tussenuit. Naar zee gaan is voor kleine kinderen soms wel spannend. En voor jou als ouder ook. Want een strand kan heel groot zijn…

Herkenningspunt
Of je nu met heel kleine kinderen naar zee gaat of met oudere kinderen, een herkenningspunt helpt je elkaar altijd terug te vinden. Zo kun je op Scheveningen diverse Dick Bruna afbeeldingen op de palen vinden en zijn op Texel alle palen duidelijk en groot genummerd. Zoek een plaatsje in de buurt van zo een herkenningspunt.

Goede afspraken
Kinderen die weten hoe de zee in elkaar steekt, mogen best alleen in de branding spelen. Maak wel goede afspraken over hoe diep ze mogen gaan en zorg ervoor dat je elkaar toch kunt blijven zien. Laat kleine kinderen niet onbeheerd spelen, zij kennen de kracht van de zee nog niet zo goed en daarom kun je beter bij ze in de buurt blijven.

Altijd insmeren
Doordat het waait aan zee heb je niet altijd door hoe warm de zon eigenlijk is. Smeer jezelf en je kinderen daarom altijd goed in met een hoge beschermingsfactor. Een verbrande kinderhuid kan op latere leeftijd voor veel problemen zorgen. Voorkomen is dus beter dan genezen. Kom je uit zee? Droog jezelf dan goed af en smeer opnieuw in. Zo weet je zeker dat iedereen beschermd is.

Vuilnis opruimen
Neem overigens ook een vuilniszak mee als je naar het strand gaat. Hier kun je dan meteen je troep in bewaren, zodat het niet wegwaait over het strand. Overigens kun je ook troep uit zee hierin verzamelen. My Beach (van Stichting De Noordzee) vraagt namelijk iedereen om zijn eigen troep maar ook gestrande rotzooi op te rapen en weg te gooien. Via de strandscanner app kun je zelfs melden wat je hebt gevonden. Zo houden we samen niet alleen het strand, maar ook onze zee schoon.