Creativiteit moet gestimuleerd worden van jongs af aan

We zien het tegenwoordig steeds vaker en het wordt steeds normaler in de wereld. Kleuters, peuters en zelfs baby’s zitten vast aan digitale apparatuur en kunnen niet meer zonder. Denk aan al die verslavende spelletjes op de smartphone, tablet en game consoles. Er wordt steeds minder buiten gespeeld en kinderen raken op speelgoed al snel uitgekeken. De spelletjes die op de diverse apparaten gespeeld worden zijn vaak geen spellen waarbij het kind raadsel, puzzel of sommetjes moet oplossen. Spellen zijn puur voor vermaak en de creativiteit en denkwerk zit er niet meer in. Ouders spelen een grote rol in de ontwikkeling van het kind en daarmee ook het niveau van creativiteit. Maar hoe kunnen we een kind lekker creatief bezig laten zijn?

Grote puzzels gezamenlijk oplossen
Het vermogen om een ongewone situatie op te lossen of het inzien van een probleem is creativiteit. Elk mens wordt geboren met creatieve inzichten, maar de ene persoon kan hier wat beter mee omgaan dan de andere persoon. Dat kan komen omdat die persoon vaker bezig is geweest met activiteiten dat de creativiteit stimuleert. Denk aan het puzzelen of raadsels op lossen waarbij er gekeken wordt naar een probleem dat opgelost moet worden. Door zulke kleine activiteiten dagelijks te doen blijft een kind creatief bezig. Het is tegenwoordig misschien niet meer zo leuk als een gedownload spelletje op de smartphone, maar het is zeker belangrijk voor de ontwikkeling. Kinderen hebben daarentegen nog weinig kennis over hoe bepaalde zaken opgelost moeten worden en kijken naar problemen vanuit een heel ander perspectief. Het zal je nog eens verbazen met welke gekke oplossing kinderen komen, puur omdat zij anders naar een situatie kijken. Vergeet daarom niet om met een kinderlijk perspectief met je kind om te gaan, zodat het begrijpelijk en leuk blijft.

Speelgoedwinkel of online winkelen
De leukste creatieve spellen zijn al te vinden in speelgoedwinkels, maar neem ook eens een kijkje op een veilingsite. Op deze websites worden deals aangeboden voor een aantrekkelijke prijs, tegenwoordig winkelen we allemaal weleens online en daarom is deze veilingen online. Er is keuze uit een ruim aanbod en je hoeft de deur niet meer uit om een nieuw spel te kopen. Op deze manier kan je samen met je kinderen direct creatief bezig zijn.