Als je baby niet in zijn eigen bedje wil slapen…

Hoera, je hebt een kindje gekregen! Je kan uren staren naar dat kleine, lieve, slapende hummeltje. Tot dat kleine hummeltje ineens niet meer in zijn eigen bedje wil liggen en slapen één groot drama wordt. Het probleem ligt vaak aan het matras van een baby Veel moeders denken dat ze vooral niet toe moeten geven aan het gehuil van hun baby, door hun baby bij hen te nemen. Daarmee zouden ze baby’s verwennen en dan gaan ze nóóit meer in hun eigen bedje slapen. Is dat eigenlijk wel zo? Hoe zit het nu écht?

Laten huilen?

Sommige moeders en medewerkers van bijvoorbeeld het consultatiebureau zullen beweren dat je je baby ‘gewoon’ moet laten huilen. Dan leert hij het vanzelf en valt hij uiteindelijk echt wel in zijn eigen bedje in slaap. Dit is echter lang niet voor elke baby de beste oplossing. Als je je bedenkt dat je kindje negen maanden lang dicht bij jou is geweest, is het niet heel vreemd dat hij na de geboorte ook graag dicht bij jou is. Een baby heeft geen besef van tijd en als hij net 2 minuutjes in zijn eigen bedje ligt, kan het voor hem voelen alsof hij al uren bij je vandaan is. Een baby kan je alleen laten weten dat hij je mist door te huilen. De kans is groot dat het huilen meteen over is als je je kindje weer lekker bij je neemt. Wat ook kan helpen, is om een gedragen kledingstuk van jezelf bij je kindje te leggen, zodat hij jouw geur ruikt en het idee heeft dat je in de buut bent. Er zijn echter ook een hoop kindjes voor wie de geur alleen niet genoeg is, maar die je aanwezigheid ook willen voelen.

Co-sleeping

Overdag kun je de tijd nemen om je kindje lekker bij je te houden, maar ’s nachts kom je toch ook graag een beetje aan je nachtrust toe. Tegenwoordig zijn er een heleboel bedjes te koop die je vast kunt maken aan je eigen bed. In dit geval ligt je kindje in zijn eigen bedje, maar toch ook heel dicht bij jou en kan hij je ruiken, voelen en je ademhaling horen. Is een co-sleeper te duur of is er niet genoeg ruimte op de slaapkamer? Op internet zijn genoeg mogelijkheden te vinden om veilig samen in hetzelfde bed te slapen.

Leeftijd

Er is geen vaste leeftijd waarop kindjes in hun eigen bed gaan slapen. Waar het ene kindje er met 4 weken ineens geen problemen meer mee heeft, ligt het andere kindje na acht maanden nog steeds niet graag alleen. Heel cliché, maar wel waar; het komt vanzelf en tegen de tijd dat hij 18 is, slaapt hij écht wel in z’n eigen bed